La Comarca

  • aa2c2e93-2745-410e-8282-38d441f6cbdd
  • aa2c2e93-2745-410e-8282-38d441f6cbdd
  • aa2c2e93-2745-410e-8282-38d441f6cbdd
  • aa2c2e93-2745-410e-8282-38d441f6cbdd
  • edudp.jpg
  • adolfo pulgar.jpg
  • rafa pernil.jpg

La Comarca i el llegat britànic

Berrocal forma part de la comarca natural de la Conca Minera, creada al voltant de la riquesa generada al llarg dels segles per la Mina de Riotinto, es troba en un punt estratègic per servir de base a les visites que es vulguin realitzar a la comarca d'una banda ia la província d'Huelva i Sevilla per un altre ja que a 30Km del poble passa l'Autopista Sevilla- Huelva que pot agafar-se en un punt equidistant de les dues capitals -uns 45Km a cada ciutat- o de les platges i el vedat de Doñana. A menys d'una hora es troba també la serra d'Aracena i poblacions com Almonaster, Jabugo o la mateixa Aracena pobles que cal visitar.

La riquesa històrica de la comarca gira al voltant de la mineria i sobre ella recauen els punts d'interès turístic, el més important és el Museu Miner Ernest Lluch sobre el qual pivota l'organització de les visites dels punts de major interès relacionat amb la història de la mineria a la comarca, així és possible fer un recorregut en tren per una part de la via de l'antic ferrocarril de Riotinto mitjançant una ruta de 22Km d'anada i tornada que ens porta des de l'estació d'origen fins a l'estació dels Frares on realitza una parada per poder visitar el Riu Negre. La ruta transcorre per antigues instal·lacions mineres en paral·lel sempre amb el riu i passant per les antigues cotxeres on en l'actualitat es realitzen les tasques de manteniment i restauració del amplio material ferroviari que encara es conserva, compta aquest ferrocarril amb la locomotora de vapor en actiu més antiga d'Espanya.
El museu a més d'una àmplia mostra d'arqueologia i mineria compta amb una reproducció d'una mina romana amb una sèrie de túnels que es poden recórrer per veure les condicions d'aquella època.

Una altra de les visites d'interès que es pot contractar en el museu és l'antiga mina d'Penya del Ferro, de gran interès que conté un profund llac d'aigües vermelles, es pot accedir al centre de la talla a través d'una antiga galeria romana.

Finalment podrem visitar el barri anglès de Bellavista compost per mansions de l'època victoriana, el museu disposa d'una casa reconstruïda i decorada segons aquesta època i que pot ser visitada juntament amb l'Església presbiteriana. Són nombroses les petjades deixades per la cultura britànica, de fet a Riotinto es va jugar el primer partit de futbol a Espanya en 1.874, per aquí va entrar també el golf -encara hi ha el club Bellavista- o el tennis, de fet tot el poble de Riotinto va ser creat per a l'empresa, ja que l'antic nucli va desaparèixer amb l'expansió de la mina. Encara es conserven cognoms anglesos al poble. També es conserva la mina a cel obert més gran d'Europa, la Curta Talaia amb gairebé 400 mts de profunditat. El mateix museu era l'antic hospital de l'empresa.
Altres llocs d'interès a la comarca són els monuments megalítics, els trobarem a tota la comarca però són especialment important els dòlmens del Pozuelo, es pot visitar el centre d'interpretació de la cultura dolmènica a Zalamea.

Hi ha altres punts d'interès com la plaça de toros més antiga d'Espanya que es conserva a Campofrío o el museu d'art Vázquez Díaz a Nerva.